Sosyal fobi nedir?
Sosyal fobi; kişinin kendisinden başka birilerinin de bulunduğu ortamlarda, diğerleri tarafından yargılanacağı, aşağılanacağı, mahcup edileceği gibi gelecekte olma ihtimali olan ama henüz gerçekleşmemiş durumlara aşırı odaklanma ve korku geliştirme halidir. Ortaya çıkan korku, en şiddetlisinden görece daha az şiddetlisine kadar her spektrumda olabilir. Kişi yaşadığı kaygı durumuna göre kendi konumuna uygun kaçınma stratejisi geliştirerek duruma cevap verir.
Kaçınma davranışı kısa vadede işe yarasa da uzun vadede sosyal izolasyona yol açtığı ve bireysel alanda sınırlamalara yol açtığından işe işe yaramaz. Yalnızlaşan bireyin, “çevresindeki insanların onu sevmediği, yalnız bıraktığı gibi inançlarıyla” birleştiğinde ise kaygı artar, kısır döngü oluşur. Sonuçta bireyin işlevselliği azalır ve gerçek dünyada kayıpları artar.
Sosyal Fobi; yaygın ve yaygın olmayan olarak iki tiptir. Birincisinde insan bulunan her durumda, ikincisinde ise bazı kişilerin bulunduğu ortamlara girildiğinde ortaya çıkar.
Sosyal fobi, çocukluğunda çekingen, içe kapanık olanlarda daha sık görünür. Genellikle ergenlikte başlar ve cinsiyetler arasında pek bir fark yoktur.
Sosyal Fobinin belirtileri korkulan durumla karşılaşıldığında yada karşılaşılacağı varsayıldığında ortaya çıkar; bunlar, yüz kızarması, çarpıntı, terleme, nefes alma sıkıntısı, idrara çıkma isteği, karın ağrısı… gibi kişiden kişiye göre ağırlıkları değişebilen bir dizi belirtidir.
Toplum içerisinde beklenmedik bir şekilde rencide edilmek gibi “Psikolojik”, serotonin düzeyinde azalma gibi “biyolojik” ve gözlemleyerek öğrenme gibi “çevresel” faktörler sosyal fobinin gelişimine sebep olabilir. Büyük çoğunlukla da bu üç durumun birlikteliği söz konusudur.
Tedavi; sosyal fobi tedavi edilebilir bir bozukluktur. Tedavi edilmediğinde ise sosyal ve iş ortamlarından kaçınmaktan kaynaklanan kayıplara yol açabilmektedir. Tedavi; tek başına ilaç ve Psikoterapi veya her ikisinin birlikte kullanımıdır.