Şizofreni nedir?
Duygulanım, düşünce ve davranışlarda önemli derecede bozulma ile giden; süreğen, sosyoekonomik problemlerin hiç eksik olmadığı, insanı toplumsal gerçeklerden uzaklaştırarak kendi içerisine hapseden bir hastalıktır.
Şizofreninin ortaya çıkartan sebepler; genetik, biyolojik ve çevresel etkilenmeler olup, heterojen bir hastalıktır. Kadın ve erkeği aynı oranda etkiler, görülme sıklığı yüzde birdir ve hemen her toplumda görülür.
Güncel çalışmalar, hamilelik döneminde anne sağlığı, maruz kalınan toksinler ve annenin geçirdiği enfeksiyonların, şizofreni oluşumunu kolaylaştırdığını göstermektedir. Koruyucu ruh sağlığı hizmetleri açısından bakıldığında ise anne adaylarının eğitimi ve sağlığının korunmasının, birçok kronik hastalığın ortaya çıkmasın engelleyebileceğini göstermektedir.
Hastalığın geç başlangıçlı formları olsa da genellikle gençlik döneminde başlar. Başlangıç sinsi yada birçok canlı semptomunun gözlemlendiği biçimlerde olabilir. Bu hastalar, belirti çeşitliliği sebebiyle ilk görüldüklerinde farklı ruhsal hastalık tanıları alabilirler. Genellikle iki yılın sonunda kesin tanı konulur. En çok damgalanan (stigma) hasta grubu şizofreni hastalarıdır. Genellikle tedavilerine geç gelerek etkilenirler.
Şizofreni hastalığında; hezeyan dediğimiz düşünce bozukluğu, halüsinasyon olarak isimlendirdiğimiz algı bozuklukları ve uyumsuz yada künt duygulanım en sık görülen belirtilerdir.
Şizofreni hastaları için birçok tedavi seçeneği vardır. Hastalığın kronikleşme riski olmasına rağmen biyopsikososyal bir model içerisinde etkin bir şekilde tedavi edilmektedirler. Düzenli ilaç kullanımı, psikiyatrik takip, psikoterapi, hastanın genel sağlığı ile ilgili takip ve aile danışmanlığı gibi konular bu grup hastalarda tedavinin etkinliğini direkt etkilemektedir.
Hastalığın süreğen yani kronik olması dolayısı ile uzun süreli bir planlama yapmak ve mümkün olduğu kadar aynı tedavi ekibi ile tedavi sürdürülmelidir. Aile bireylerinin sorumluluğu paylaşması, konu hakkında hasta yakınlarının desteklenmesi ise tedavi kadar önemli bir konudur.