Anksiyete nedir?
Anksiyete; Kaygı, huzursuzluk, korku ve sıkıntı gibi duyguları tanımlamak için kullanılan ve onları kapsayan genel bir tanımdır.
Anksiyete Bozuklukları ise içerisinde baskın olan duygu, “anksiyete” olan ruhsal bozuklukları tanımlar. DSM-5’e göre bu grupta; Panik Bozukluk, Özgül Fobi, Yaygın Anksiyete Bozukluğu, Seçici Konuşmazlık, Sosyal Fobi, Ayrılık Anksiyetesi gibi psikiyatri pratiğinde sık karşılaştığımız hastalıklar bulunur.
Ayrıca anksiyete, bir duygu olarak sağlıklı insanlarda ve diğer tüm hastalıklarda da belli bir ölçüde bulunur. Ne zaman “şiddeti” yaşam içerisinde uyumu bozar ise o zaman, “Anksiyete Bozukluklarından” bahsedebiliriz. Anksiyete; bir semptom olarak, Depresyon, Psikotik Bozukluklar, Dahili hastalıklarda da bulunabilir.
Konunun uzmanlarının, bir miktar anksiyetenin başarıyı arttırdığı dile getirmiş olmaları anksiyetenin yaşamımızın içerisinde ne ölçüde bulunduğunun önemli bir göstergesidir. Örneğin bir miktar kaygı dikkatinizi ilgilendiğiniz işin üzerinde tutmanıza ve bitirmenize yardımcı olur.
Genel olarak anksiyete yaşayan kişi de; yeterince kanıt olmamasına ve gerçek bir tehdit olmamasına rağmen, kötü bir şey olacak hissi ile birlikte başına kötü şeylerin geleceğine dair güçlü inanç vardır.
Semptom olarak anksiyetenin tedavisi yukarıda belirttiğim tüm hastalıkların tedavisinin bir parçası olmak durumundadır. Çünkü, anksiyetenin şiddetli olduğu hastalıklarda tedaviye uyumda bozulabilir. Mesela Diabeti bulunan bir kişinin anksiyetesi kontrol altına alınmaz ise tedaviye rağmen şekeri düzenlemek mümkün olmayabilir.
Anksiyete semptomu olan hastaların; sempatik sistemleri aktifleşir, kanlarında adrenalin ve kortikosteroid seviyeleri yükselir. Bu hormonların, korku anında yükselmeleri normal iken, anksiyetesi olan kişilerde sürekli normalden yüksek seyretmektedir. Sonuçta; bu hastalarda, farklı seviyelerde nabız ve kan basıncında yükselme bulunur.
Anksiyetenin genel bir tedavi protokolü olsa da büyük oranda kişiye özeldir. Tedavi; psikofarmakolojik ajanlar ve psikoterapi ile yapılır.